Scurt istoric

Istorie Noiembrie 21, 2014

Biserica parohială din comuna Lozna a fost zidită în anul 1862 şi sfinţită de Arhiereul Chesarie Sindon în anul 1865. 

Biserica a fost ridicată pe locul altei biserici construită din paiantă în anul 1932 ctitor fiind o credincioasă din Dorohoi Maria Pirlogeanu. 

Noua biserică a fost ctitorită de spătarul Mihai Holban cu soţia sa Soltana. În anul 1889 credincioşii au făcut unele reparaţii iar în anul 1927 s-au făcut reparaţii capitale la iniţiativa preotului I. Bobulescu şi a primarului Ghe. Vasiliu ajutat de credincioşi. Catapeteasma a fost adusă tot de Mihai Holban ctitorul bisericii în anul 1865. Clopotniţa a fost construită din cărămidă la poarta cimitirului tot de Mihai Holban care a cumpărat şi două clopote existente şi astăzi.

În curtea bisericii au fost ridicate două monumente în cinstea eroilor căzuţi în luptele din anul 1913 şi 1916-1918 cu contribuţia vaduvelor de război.

În anul 2000 la iniţiativa preotului paroh Pascal Dumitru, a primarului Viorel Lozneanu şi a credincioşilor s-au efectuat lucrări de restaurare, pictură, înnoirea mobilierului, introducerea încălzirii centrale în biserică, lucrări încheiate în anul 2009, an în care s-a făcut resfinţirea bisericii de P. S. Calinic Botoşăneanul Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În prezent se fac eforturi pentru efectuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţii capitale la clopotniţă şi finalizarea lucrărilor la casa socială.